377714 568264319864494 2102267908 nNačin na koji se muslimani suočavaju sa različitim poteškoćama i nevoljama u svom svakodnevnom životu predstavlja, kako test, tako i simbol radosti također zbog poređenja tih nedaća sa životom kojem se nadjaju na Ahiretu/u vječnosti. Raduje ih upoređivanje nevolja sa olakšanjem, udobnošću i blagostanjem. To je blagoslov od Samilosnog, koji uvećava poštovanje i ljubav prema takvim ljudima na ovom svijetu, te ih čini uzorinima i daje im mogućnost pozitivnog uticaja na druge, a tu se kriju mnoge prednosti i ljepote.

Postoji mogućnost da osoba ponekad zaboravi ili da zamisli da je trivijalni privid materije izvan dometa sudbine, Allahove samilosti i znanja, što pretstavlja bolest uzrokovanu šejtanovim šaputanjima. Vjernik se mora pobrinuti da se izliječi od toga i mora izbjegavati upadanje u kandže ovakve strašne bolesti.

Na primjer, postoji mudrosti i dobrobit u svakom događaju, kao što je propuštanje emisije koju je osoba zaista željela gledati ili u zaboravljanju da naruči nešto što je željela. Nekim ljudima je ovo potpuno jasno, dok drugi to ne mogu uopšte pojmiti ili to čine tek u vrlo maloj mjeri. Možda je ta osoba propustila emisiju ali je dobila vrijeme za mudro i korisno razmišlajnje. To razmišljanje može rezultirati jačanjem njene životne mudrosti. Umjesto toga, osoba može izgovarati Allahova imena u toku tog vremena i time zaslužiti više dobra nego da je gledala televiziju.

Kada neko zaboravi kupiti nešto što je htio da jede, to može značiti da je izbjegao mogućnost da se od toga razboli. Neko sa visokim krvnim tlakom ko zaboravi kupiti neku vrstu sira, na primjer, će otkriti da će se njegov krvni tlak normalizovati zbog toga što nije jeo sir. On profitira od pokoravanja i zadobiva Allahovo zadovoljstvo. Pri tome, ispravno prepuštanje sudbini vjerniku donosi mir i ljubav. A ako je još sir koji je htio kupiti bio pokvaren, onda dodatno izbjegava i trovanje.

Postoji bezbroj sličnih primjera u svakodnevnom životu ljudi. Stoga je jako važno potpuno ovo shvatiti i ne zaboravljati to ni jednog trenutka. Sve što zadesi jednu osobu, bilo veliko ili malo, dio je sudbine. Vjernik se uvijek mora čuvati šejtanova nagovara da reaguje u smislu: „Nema ovo veze sa sudbinom“. Potpuno shvatiti ovo i nikada to ne gubiti iz vida, tražiti dobrotu i mudrost u svim događajima i posmatrati sve što se dešava kao dio Allahovog čudotvornog plana, veliki je blagoslov na ovom svijetu a i na Ahiretu/u vječnosti. Vjernika ova istina vodi do otkrivanja smisla postojanja, slobode izbora, smiraja i utjehe.